Textilier i inredning

Textilier i inredning

Textilier gör stor skillnad både för hur ett rum ser ut och för hur det känns. Trots det kan det vara lätt att glömma tyger och textilier när man inreder, eftersom de vanligtvis utgör bakgrunden till möblerna, dekorationerna och resten av rummets inredning.

Ett exempel på det är mattor. En matta har flera effekter i ett rum: den gör golvet mjukare och varmare, den dämpar ljud och den kan fungera som en sammanhållande röd tråd i rummets färgtema. Det är med andra ord värd att lägga extra eftertanke vid valet av matta.

En annan inredningstextil som är viktig är gardinerna. Gardinerna har stor betydelse för hur mycket ljus som släpps in i rummet, och eftersom vi i Norden tycker om att släppa in så mycket ljus som möjligt i våra hem är det vanligt med skira gardiner (eller inga gardiner alls, vilket blir allt mer populärt). Man ska dock inte underskatta den effekt som ett par färgstarka eller mönstrade gardiner kan ha på inredningen – förutom att ge värme till rummet drar de också blicken mot fönstren, vilket gör att rummet kan upplevas som ljusare, trots att man har mörkare gardiner. Om du vill få inspiration till vilket tyg du ska välja till dina gardiner kan du gå in på Svenskttenn.se, där du hittar mängder av vackra tyger i klassisk design.

Man ska inte heller vara rädd för att använda textilier på mer ovanliga sätt i inredningen. Det kan till exempel vara mycket effektfullt att hänga upp en bonad som dekoration på väggen, vilket dessutom ger ytterligare ljuddämpning. Särskilt i sovrummet, där man vill ha det som mest ljudisolerat från grannar och störande ljud utifrån, ska man med andra ord tänka extra på vilka textilier man använder. En tjock matta och lite tyngre gardiner i flera lager bidrar stort till att skapa en liten tyst oas i hemmet.

dante