Inred med marint tema

Inred med marint tema

Att inreda med marin inspiration är en återkommande trend som gör sig bra i många hem, även om det självklart passar extra bra in i hus och lägenheter belägna nära sjöar och hav. Sjötomter går ofta för väldigt höga priser och vi är många med stramare budget som drömmer om ett hus vid en sjö eller strand. Om du är ett fan av den marina inredningsstilen finns det smarta genvägar att ta för att få rätt känsla.

Val av material
När du stiger in i ett hem och får känslan av hav och sjö är materialvalen ofta genomtänkta. Sliten panel och träpanel överlag är ofta förekommande. Rep är både användbart och snyggt som trappräcke. I sittgrupper av rotting ligger gärna virkade filtar och kuddar och väntar på att svepas om kroppen efter en isande kall promenad vid stranden. Andra material som ofta förekommer i inredning med marint tema är emalj och metall av olika slag.

Färg
Hur många tänker inte på blått och vitt i kombination när ordet “marint” nämns i samband med inredning? Det är en bra grund att utgå ifrån. Det blåa påminner om vattnet och det vita påminner om vita gäss på det rivande havet. Att plocka in färgen rött kan addera en extra fräschör och hemtrevlighet till det marina hemmet. Testa att välja en röd- och vitrandig kökshandduk eller kudde. Även grått i olika nyanser kan passa i ett hem vid vattnet.

Mönster
Vad gäller mönster i hem med marint tema stavas det bästa valet r-a-n-d-i-g-t. Inget ger en så frisk och fräsch känsla i rummet som ett krispigt, randigt bomullstyg i en gardin eller soffklädsel. Andra sjönära motiv som båtar, fiskar, snäckor, klippor och strandnära växter är fint att matcha med. Låt gärna det randiga och de övriga sjönära motiven gå igen på olika ställen i hemmet. Randiga mattor gör sig ypperligt i huset på den sjönära tomten, liksom randiga gästhanddukar på toaletten. Låt det marina temat gå igen i mönster överallt.

Dekoration och detaljer
Stenar, snäckskal, drivved, sjökort och tavlor med marina motiv är detaljer som lyfter det marina hemmet till en ny och högre nivå. Samla gärna stilleben av dina insamlade dekorationer på en byrå, i en skål på en hylla eller i form av en tavelvägg.

Många inredningsbutiker erbjuder inredning med sjö- och havstema, både online och i fysisk butik. Även bygghandlare har produkter i linje med det marina temat, som träpanel och rep av olika slag.

dante