7 inredningstips för ett mysigare hem

7 inredningstips för ett mysigare hem

1. Använd gröna växter
Ibland känns det som att grönska inomhus gör det enklare att andas. Och det stämmer faktiskt – många krukväxter hjälper till att rena inomhusluften. Samtidigt utgör de ett naturligt blickfång och lyfter vilken inredning som helst. Några sorter som både är trendiga och renar luften på samma gång är gullranka, guldpalm och svärmorstunga.

2. Gör en spegelvägg av loppisfynd
Istället för att hänga upp en hellång spegel kan du välja ut ett gäng mindre varianter som tillsammans får ta plats på en hel vägg. Resultatet blir ett härligt stilleben med personlig touch. Med rätt placering kan en spegelvägg även reflektera ljuset och ge din lägenhet mer rymd.

3. Häng gardinerna högt
Många gör felet att rama in fönster med gardiner och därmed minska ljusinsläppet. Tänk tvärtom istället – förstora fönstret genom att hänga gardinerna hela vägen från taket, en bit ut på sidorna. Det ger en luftigare känsla och har samma förstorande effekt som en spegelvägg, eftersom ljusinsläppet maximeras.

4. Möblera hela rummet
Det är lätt hänt att möblerna hamnar längs med väggarna när man inreder ett rum på egen hand. Prova att göra som inredningsexperterna och placera en del av möblerna mitt i rummet. Det är till exempel väldigt snyggt att ha soffan i mitten av rummet och en låg hylla längs med soffryggen. Där kan du ställa böcker, attiraljer från resor och annan dekoration.

5. Var sparsam med detaljer i sovrummet
För att lyckas med att få till myskänslan i hemmet är det viktigt att tänka på att sovrummet ska kännas som den mest avskalade och lugna platsen. Där ska du samla energi och återhämta dig för att kunna prestera i vardagen. Försök att hålla intrycken på en låg nivå och inred med dova, mjuka färger som grått, vitt och ljusa pasteller.

6. Välj stora mattor
Gör inte misstaget att anta att en stor matta förminskar rummet, för det är precis tvärtom. Ju bättre enhetlighet på golvet, desto mer rymligt känns rummet. Därför är en stor matta i till exempel vardagsrummet att föredra. Vilken typ av matta du väljer spelar mindre roll. Varianterna att välja mellan är många, så bestäm dig för en som du verkligen trivs med. Något som garanterat höjer myskänslan i hemmet är orientaliska mattor och fluffiga ryamattor.

7. Låt funktionella ting ta plats
Skärbrädor i trä, vackra glas, rustika slevar och decilitermått i metall – det är sådant som gör sig snyggt på köksbänken, och något så enkelt som en “tidning”  på soffbordet kan också förgylla hemkänslan. På samma sätt kan det vara en bra idé att investera i en kombination av form och funktion i hemmet. Saker som alltid används, som toalettborste, skohorn och diskborste, finns i fina varianter i rimliga prisklasser. Skillnaden i mysfaktor blir stor när vardagstingen byts ut mot hållbara och stilrena alternativ.

dante