Art déco idag och för hundra år sedan

Art déco idag och för hundra år sedan

Namnet Art déco kommer från det franska språkets art décoratif, som betyder “dekorativ konst”. Stilen tog över såväl arkitekturen som konsten och formgivningen från 1920-talet (med en topp under världsutställningen i Paris 1925 “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”) fram till andra världskriget och har satt djupa spår i våra hem.

Stilen kombinerar djupa färger, detaljrik ornamentik och modiga, geometriska former med spännande material som stål, sammet, guld och bakelit. Mycket av det som formgavs under art décons tid var inspirerat av antikens Grekland, Rom och Egypten. Samtidigt satte även den tekniska utvecklingen sina spår i inredningen.

De geometriska formerna som kännetecknar 1920-talets djärva inredningsstil bestod ofta av rektanglar, klot, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser och polygoner. Även solstråle-former och så kallade “strålar” var populära i formgivning från den här tiden och kan nu återigen hittas i våra vanliga inredningsbutiker på påslakan och örngott, kuddfodral och filtar.

Art déco-trenden har definitivt kommit tillbaka, men i en ny tappning. Nu, närmare 100 år senare, kombineras gärna de geometriska formerna och den lyxiga känslan i materialvalen med det avskalade i den nordiska kargheten. Många väljer att ha en stor, svulstig taklampa i ett övrigt sparsmakat rum, eller en mörkgrön sammetssoffa ihop med en kraftig ullmatta. Effekten blir en spännande kontrast som lockar många att göra om hemma.

Om du är i startgroparna för att ta in mer art déco i ditt hem finns det några enkla tips som hjälper dig att hitta rätt utan att du ska behöva byta ut hela bohaget. Kom ihåg – det är detaljerna som gör det!

  • Fynda billiga kuddar i sammet hos inredningskedjorna
  • Investera i en ministaty eller ljusstake av brons på nätauktion
  • Måla om speglar med svart och guldfärgad hobbyfärg
  • Förvandla badrummet med en klotformad tvålpump i smaragdgrönt eller en djup midnattsblå färg
  • Köp Picasso-inspirerad tavla eller ett kuddfodral i samma stil
  • Investera i ett tidstypiskt sidobord med marmorskiva
  • Måla om det vita och fräscha i en mörk ädelstensfärg
  • Välj symmetriska mönster på gardinerna
  • Se till att du har åtminstone någon lyxig detalj i varje rum, till exempel en kristallkrona

Till skillnad från art décon under det lyxiga 1920-talet är den idag tillgänglig för alla som finner ett intresse i att inreda sitt hem med både lyx, bekvämlighet och avskalad nordisk känsla.

dante