Inreda barnrum

Inreda barnrum

Att inreda ett barnrum är otroligt roligt och här får fantasin möjlighet att flöda fritt, utan hämningar. Inreder man ett rum till ett större barn är det dock viktigt att man låter barnet själv vara med och utforma rummet. Ett större barn har oftast själv en klar idé om hur de vill att rummet ska se ut och därför är det viktigt att man lyssnar och respekterar så mycket av barnets önskemål som möjligt.

Ett barnrum är vanligtvis mindre till storlek och planering är därför nödvändigt. Att planera betyder inte enbart att man bestämmer vilka möbler eller föremål som ska finnas i rummet, utan även hur allt ska vara placerat för att rummet ska se prydligt ut, vara lättstädat och ändå kunna erbjuda en bra lekyta. I denna text har vi gjort en steg-för-steg om hur du lättast kommer igång och hur du även sparar in en hel del pengar på ditt nya inredningsprojekt genom att använda saker i din närhet eller som barnet själv har skapat.

Att inreda ett rum kan kosta en slant och ibland kan man låna pengar på exempelvis Freedomfinance.se för att underlätta ekonomin.

1. Det absolut första steget är att köpa in de viktigaste möblerna, t.ex. en säng, en byrå och eventuellt ett skrivbord. Satsa gärna på möbler som är neutrala i färgen och som barnet inte växer ifrån mycket snabbt. Det går med fördel att hitta barnmöbler begagnat, måla om dessa och sätta en personlig touch genom att byta ut handtag eller knoppar. Kom ihåg att inte köpa alldeles för mörka eller tunga möbler, då dessa snabbt kan få ett rum att kännas trångt och litet.

2. Steg nummer två är att bestämma stil. Många väljer att använda sig av ett specifikt tema som barnet tycker om, t.ex. cirkustema, djungel, pirater eller djur. Även geografi, rymden och stjärnor är populära teman som återkommande syns till i barnrum.

3. Du har valt stil och det är dags att tänka på färger. En rekommendation är att ett barnrum gör sig bäst med målade väggar. Anledningen till detta är för att de är lättare att rengöra och att felplacerade klistermärken är betydligt enklare att få bort. Då leksaker är så färgglada i sig är det många som väljer helt vita väggar, men vill man använda väggarna som en del av temat så satsa på en fondvägg.

4. Ett barn bryr sig sällan om exklusiva tavlor, designföremål eller andra typer av dekorationer av högre värde. Vill man dekorera rummet lite extra bör man istället satsa på barnets egna saker. Gör ett vackert stilleben av barnets dinosaurier, bilar och dockor eller varför inte uppmuntra barnet att skapa sina egna inredningsprylar. Pennburkar och snygga vimplar är enkelt att göra själv och ger rummet mycket personlighet.

5. Som de allra flesta vet är ett barnrum i behov av mycket förvaring. Kläder ska gömmas undan, leksaker ska ha sin plats, tusentals pärlor ska in i burkar och listan fortsätter i en oändlighet. Är rummet litet kan du använda dig av vägghängd förvaring och glöm inte bort att använda utrymmet under barnets säng.

dante