Att inreda för julen

Att inreda för julen

Snart är julen här och med den vill vi gärna göra om hemma. Vi tar fram julpynt, byter gardiner och kuddfodral och kanske köper vi något nytt också. Kanske vill du traditionsenligt inreda med rött och grönt? Eller så är ditt hem avskalat och minimalistiskt med lite färg, och du vill köra samma stil även i julinredningen? Inte massa pynt och absolut inget rött. Oavsett vad så finns det något för alla. Här kommer några tips inom inredningen som gör julen mysigare.

Textilier

Om du använder gardiner och andra textilier till vardags kommer du nog vilja byta ut t.ex gardiner till något som mer passar julen. Du kan med fördel välja gardiner som även passar under hela vintern, kanske några med motiv som snö, skog eller olika blommor. Du kan självklart använda gardiner som har julmotiv också, om du tycker om att byta gardiner ofta. Andra textilier som är roliga att byta ut är kuddfodral och dukar. Det finns massor av olika varianter, om du inte redan har några favoriter hemma. Kanske vill du ha enfärgat eller något med motiv. Även mattor kan vara roliga att byta ut inför julen och vintern. Mattor är lite svårare dock, då de är lite knepigare att förvara, om man inte har mycket plats, vill säga. Men en dörrmatta är enkel att byta ut. Det är också praktiskt då man kan hålla mer rent om man har en grövre matta där man kan borsta skorna. Här finns lite julinspiration inför julen 2018.

Ljusstakar, stjärnor och lampor

Det kanske mest klassiska inför julen är att pynta våra hem med en adventsljusstake och en julstjärna – eller flera av varje så klart. Under vintern blir det mörkt fort och att då ha stämningsfulla lampor och ljusstakar är både fint och praktiskt. Även utomhus kan det vara bra, beroende på hur du bor så klart, att använda sig av lampor. Bor du på landet eller i hus med trädgård, kan utomhusbelysning vara en bra investering. Har du stor trädgård och behöver arbeta utomhus är det viktigt att ha belysning utomhus. Det är också ofta mörkt på morgonen så det kan vara skönt att ha lite ljus när man går ut för att hämta morgontidningen. Bor du i lägenhet kan du självklart sätta en ljusslinga på balkongen om du har en. Det blir mysigt. Det finns också ljusslingor som kan användas inomhus och det blir fint och skapar stämning. Det finns också andra lampor som kan vara fina att ha under julen och vintern. Snabbt blir stämningen mysig när mörkret faller utanför.

Pynt som passar

Det finns massa annat pynt inför julen också såklart. De skapar stämning och med dom kan man t.ex. bygga olika stilleben. Änglar, tomtar och renar är några motiv som är passande för julen. När advent närmar sig plockar många fram adventsljusstakarna, som också finns i många stilar och varianter.

Du måste inte byta ut allt och du måste såklart inte köpa nytt varje år. Med enkla medel kan du skapa julstämning.

dante