Skapa en tavelvägg i fem enkla steg

Skapa en tavelvägg i fem enkla steg

Article 7

Är det något som är omdiskuterat i inredningssvängen så är det värdet av att ha en genomtänkt tavelvägg. Det är en svår och krånglig process om du ska göra det själv. Förutom formen på bilderna är motivet viktigt, liksom färgerna som återges. Allt måste stämma.

Till att börja med bör du utse en plats för din tavelvägg. Platsen utgör grunden för valen av motiv, eftersom ytan begränsar dina alternativ. Även om du har en väldigt stor vägg kan det vara en bra idé att begränsa ytan för att skapa en fokuserad samling motiv. Om du har en soffa eller annan möbel mot samma vägg kan du till exempel utgå ifrån det och centrera tavelväggen ovanför.

Nästa steg är att bestämma ett tema för tavelväggen. Det kan till exempel vara en färg, en viss typ av ramar, ett träslag eller en gemensam nämnare för motiven. Kanske drömmer du om att bo vid havet? Satsa på ett marint tema med motiv av båtar, en inramad knop och fiskar. Vill du påminnas om gamla goda minnen? Rama in fotografier av familj och vänner. Har du rosa som en genomgående röd tråd i ditt hem? Köp ramar i olika rosa nyanser. Valet av tema är viktigt eftersom en tavelvägg kan sätta temat för ett helt rum, och i vissa fall ett helt hem.

När du har bestämt tema är det dags att införskaffa motiv och ramar. Det hittar du på loppisar, inredningsbutiker och kanske till och med i din digitalkamera. Tänk på att välja saker som du verkligen tycker om. Andra saker som gör sig fina på en tavelvägg:

  • Speglar
  • Små anteckningar och teckningar som gjorts i farten men som betyder mycket
  • Fina biljetter eller kvitton som påminner om trevliga stunder
  • Extra vackra och detaljrika brickor

När du väl har komponerat den perfekta tavelväggen krävs det en del möda och funderingar för att ändra på den, så planeringen är mycket viktig. Inför uppsättningen av dina tavlor kan det vara en idé att mäta upp en eller flera raka linjer som ramar in ytan du ska placera tavlorna på. Linjerna kan fungera som utgångspunkter för att få rätt symmetri på motiven.

För att vara extra säker på att det blir rätt kan du först mäta upp samma yta på golvet och prova olika placeringar. Då slipper du göra onödiga hål i väggen. När du hittar en mix som fungerar optimalt är det dags att ta fram papper av större storlek samt sax. Mät sedan upp varje ramstorlek och klipp ut. Därefter kan du sätta fast dina papper med washitejp eller häftmassa på den riktiga väggen. När du är säker på att alla papper har rätt position ska du spika eller borra ovanpå, hänga upp tavlorna och sedan riva bort pappret under.

dante