Hitta rätt belysning för ditt hem

Hitta rätt belysning för ditt hem

Bra belysning utgör egentligen grunden till ett mysigt och välkomnande och skönt hem. Kanske är det därför som det till och med finns utbildningar inom ämnet. För dig som är intresserad av det här med belysning och dess möjligheter i inredningen men inte tillräckligt för att sätta dig i skolbänken finns det många enkla knep att tillgå, där varken tentor eller högskolepoäng är inblandade.

Till att börja med bör du försöka få in minst fem ljuskällor i varje rum. Men låt det inte gå överstyr, max tio ljuskällor bör användas för att inte få motsatt effekt. Därefter är det läge att kartlägga vilka ljusbehov du har. Läser du mycket behöver du en bra läslampa. Pysslar du med projekt som innehåller många smådetaljer behöver du en bra taklampa. Älskar du att kolla på film behöver du ha lampor som inte stör bilden på din tv. Tycker du om en ombonad känsla ska du satsa på varm-vitt ljus, medan du som vill ha en futuristisk atmosfär bör titta närmare på marknadens utbud av dioder och olika lampor med kallt sken.

Du bör inte välja för många ljuskällor av samma typ, utan blanda gärna fönsterlampor med läslampor och hängande lampor med ljusslingor. Knepet är att hitta rätt balans mellan skugga och ljus, och den balansen åstadkommer du lättast genom att använda olika typer av ljuskällor.

I butiker som är specialiserade på belysning kan du få bra hjälp med att hitta lampor som passar just ditt hem och dina preferenser. Ta gärna med fotografier på ditt hem, både när det är ljust och när det är mörkt, för att skapa de bästa förutsättningarna inför ditt inköp av belysning.

dante